Οι θερμογέφυρες αποτελούν σημεία ή επιφάνειες του κελύφους που παρατηρούνται έντονες μεταβολές της ροής θερμότητας από το εσωτερικό προς το εξωτερικό περιβάλλον.
Είναι τα σημεία όπου τα δομικά στοιχεία παρουσιάζουν σημαντικές θερμικές απώλειες σε σχέση με τις υπόλοιπες επιφάνειες λόγω της μειωμένης θερμικής αντίστασης που αυτά παρουσιάζουν.
Αυτό οφείλεται είτε στην ασυνέχεια της θερμομονωτικής στρώσης, είτε στη διαφοροποίηση του υλικού κατά μήκος του δομικού στοιχείου, είτε στην αλλαγή γεωμετρίας της διατομής.
Ανάλογα την αιτία που τις προκαλεί διακρίνονται στις κατασκευαστικές, στις γεωμετρικές και στο συνδυασμό αυτών. Κατασκευαστική θερμογέφυρα έχουμε όταν δεν υφίσταται συνεχόμενα η στρώση της θερμομόνωσης, ενώ γεωμετρική θερμογέφυρα όταν υπάρχει σχηματική διαφοροποίηση του δομικού στοιχείου.
Βάσει της μορφής της διατομής διακρίνονται σε γραμμικές και σε σημειακές. Οι γραμμικές θερμογέφυρες εμφανίζονται κατά μήκος μιας επιφάνειας, στην οποία συνενώνονται διάφορα δομικά στοιχεία (ένωση δαπέδου με τοίχο, ένωση δοκού με τοίχο). Αντίθετα οι σημειακές θερμογέφυρες εμφανίζονται τοπικά σε ένα σημείο και δεν υπάρχει ομοιογενής ροή θερμότητας κατά μήκος μια διεύθυνσης, όπως στις γραμμικές.
Από την κάτοψη ενός κτηρίου μπορούν να εντοπιστούν ενδεχόμενες κατακόρυφες θερμογέφυρες σε εξωτερικές γωνίες του σχεδίου, σε εσωτερικές γωνίες και στις ενώσεις δομικών στοιχείων (σκυρόδεμα με οπτοπλινθοδομή).
Εκτός των κατακόρυφων θερμογεφυρών που εντοπίζονται στις κατόψεις υπάρχουν και οι οριζόντιες θερμογέφυρες που εντοπίζονται στις τομές του κτηρίου και αναπτύσσονται κατά μήκος των δομικών στοιχείων όπως οι θερμογέφυρες δώματος ή οροφής σε προεξοχή, θερμογέφυρες δαπέδου σε εσοχή ή προεξοχή και θερμογέφυρες επάνω από πυλωτή.
Τέλος θερμογέφυρες παρατηρούνται στις περιοχές των κουφωμάτων (τόσο στον λαμπά όσο και στο ανωκάσι και στο κατωκάσι του κουφώματος) και έχουν ως μήκος τις διαστάσεις των ανοιγμάτων.