Καλάθι αγορών

Σύνολο 0€

Οι ασφαλτικες μεμβράνες (ασφαλτόπανα) αποτελούν το κυρίαρχο υλικό στεγανοποίησης εξωτερικών επιφανειών. Είναι υλικό το οποίο μπορεί να προσφέρει άριστα αποτελέσματα στεγανοποίησης στην περίπτωση όπου επιτευχθεί συνδυασμός σωστής και μελετημένης εφαρμογής και επιλογής μεμβράνης υψηλών προδιαγραφών.

Από την ονομασία γίνεται αντιληπτό ότι η κύρια πρώτη ύλη κατασκευής ενός ασφαλτοπάνου είναι η άσφαλτος. Η άσφαλτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασφαλτοπάνων μπορεί να είναι οξειδωμένη άσφαλτος ή τροποποιημένη άσφαλτος. Συγκεκριμένα:

 

 

ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ
Η οξειδωμένη άσφαλτος (OXY) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια βελτίωσης της ασφάλτου με οξείδωση, με σκοπό την αύξηση του χρήσιμου εύρους θερμοκρασίας. Βασικά μειονεκτήματά της είναι ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία, η μικρή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρή διάρκεια ζωής λόγω γήρανσης του μείγματος.
Συμπερασματικά δεν προτείνεται, στην επιφάνεια που θέλετε να στεγανοποιήσετε, η εφαρμογή ασφαλτοπάνων oξειδωμένης ασφάλτου, ειδικά εάν η στεγανοποίηση αποτελεί και το τελικό στάδιο της μόνωσης.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ
Η άσφαλτος είναι γνωστή για την ιδιότητά της να εμποδίζει τη διείσδηση του νερού. Ωστόσο χρειάζεται τροποποίηση προκειμένου να αντέχει καλύτερα στις θερμοκρασιακές μεταβολές και στη γύρανση καθώς και να διατηρεί την ελαστικότητά της ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Χωρίζεται σε δύο τύπους:

  • Πλαστομερής: Η άσφαλτος μπορεί να γίνει περισσότερο πλαστική με την προσθήκη πολυμερών τύπου APP (άτακτο προλυπροπυλαίνιο).
  • Ελαστομερής: Η άσφαλτος μπορεί να γίνει περισσότερο ελαστική με την προσθήκη πολυμερών τύπου SBS (στυρένιο - βουταδιένιο - στυρένιο).

Συμπερασματικά τα συγκεκριμένα ασφαλτόπανα (APP & SBS) είναι αυτά που πρέπει να επιλέγονται για τη στεγανοποίηση μίας επιφάνειας, επειδή προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό ελαστικότητας και διάρκεια ζωής σε σχέση με αυτά της οξειδωμένης ασφάλτου.
Οι κύριες διαφορές μεταξύ των APP & SBS αφαλτοπάνων είναι ο βαθμός ελαστικότητας (τα μεν πλαστομερή τα δε ελαστομερή) και η αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος (τα APP αντέχουν έως και -10 βαθμούς κελσίου ενώ τα SBS έως -25 βαθμούς κελσίου χωρίς να συγκεκριμένα εύρη θερμοκρασιών να είναι δεσμευτικά).

Χρήσιμη συμβουλή: Σε περίπτωση στεγανοποίησης επιφάνειας άνω των 200μ2 να επιλέγετε ασφαλτόπανα SBS αντί για APP λόγω του υψηλού βαθμού καταπονήσεων λόγω συστολοδιατολών του υποστρώματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπου διάφορα συνεργεία και μάστορες για να κάνουν πιο ελκυστική την προσφορά τους, προτείνουν ασφαλτόπανα με επικάλυψη αλουμινίου, χωρίς όμως να αναφέρουν τον τύπο και την ποιότητα του. Έτσι αφενός για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά και αφετέρου επειδή τα ελαστομερή ασφαλτόπανα με επικάλυψη αλουμινίου είναι πολύ ακριβά, εφαρμόζουν αυτά της οξειδωμένης ασφάλτου.

Εκτός από το κύριο υλικό κατασκευής (άσφαλτος) τα ασφαλτόπανα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον οπλισμό, το βάρος τους ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και το υλικό επικάλυψης που υπάρχει στο πάνω μέρος της μεμβράνης.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΩΝ
Ο οπλισμός των ασφαλτοπάνων είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο ως προς την ποιότητα και την αντοχή (στο τρύπημα , το σχίσιμο κ.α.) και τη γενικότερη απόδοση της στεγανοποίησης. Ο οπλισμός των ασφαλτικών μεμβρανών διακρίνεται κυρίως στις εξής κατηγορίες:

  • Υαλοπίλημα
  • Υαλόπλεγμα
  • Μη υφαντός πολυεστέρας

Χρήσιμη συμβουλή: Να προτιμάτε για καλύτερη αντοχή και απόδοση ασφαλτόπανα με οπλισμό της τρίτης κατηγορίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκτός από το είδος να τσεκάρετε και το βάρος του οπλισμού. Τα ασφαλτόπανα της τρίτης κατηγορίας μπορεί να έχουν βάρος οπλισμού από 100gr/m2 έως και 160-180gr/m2 με τις ανάλογες διαβαθμίσεις τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς την τιμή.

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ & ΒΑΡΟΣ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΩΝ
Τα ασφαλτόπανα ως προς το βάρος και το πάχος τους ξεκινούν από 2,5kg/m2 έως 6kg/m2 με πάχη από 1,5mm έως 5mm.

Η άνω επικάλυψη ανάλογα με τη χρήση της μεμβράνης μπορεί να είναι:

  1. Φιλμ πολυαιθυλενίου ή άμμος
  2. Έγχρωμη ψηφίδα
  3. Μεταλλικό φύλλο (αλουμίνιο ή χαλκός)

Χρήσιμη συμβουλή: Όταν η στεγανοποίηση μίας ταράτσας γίνεται με μονή στρώση ασφαλτοπάνου, προτιμάται το βάρος του να είναι τουλάχιστον 5kg/m2. Αν σας το επιτρέπει το πορτοφόλι σας επιλέξτε χωρίς δεύτερη σκέψη τη στεγανοποίηση με διπλή στρώση ασφαλτοπάνων, διότι από έρευνες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι οι μονές στρώσεις ασφαλτοπάνων παρουσιάζουν διπλάσιο ποσοστό τραυματισμών από τις διπλές στρώσεις.

Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα;

Μονώσεις - Θερμομονώσεις - Στεγανοποιήσεις